donderdag 7 juni 2018

Op stap naar de brandweerkazerne!

Vandaag maakten we een hele leuke uitstap. We gingen namelijk samen met juf Steffi en juf Nele te voet naar de brandweerkazerne van Ninove: dit is niet ver van ons schooltje hoor!


We werden er in 2 groepen gedeeld. Een groepje kreeg uitleg door een ambulancier. Het andere groepje kreeg uitleg van een brandweerman en daarna wisselden we eens zodat we alles te zien kregen! 

Het groepje bij de ambulancier, keek eerst naar de ziekenwagen. Welke kleur heeft deze wagen? Hoe ziet die er uit? Wat staat er op? 
De ambulancier leerde ons ook interessante dingen bij over de oproep als we een ziekenwagen nodig hebben. Naar welk nummer moeten we bellen? Naar 112! Wat moeten we dan zeggen? We moeten zeggen wie het is, wat het probleem is, waar de hulpdiensten naartoe moeten. Als we thuis zijn is dit naar ons adres. Wie kent zijn/haar adres? Oepsie, maar 1 kleuter kan zeggen wat zijn adres is... Werk aan de winkel dus! We gaan ons adres vanbuiten leren! 

En dan mochten we eens in de ziekenwagen gaan zitten. Op het bed, en niet zo maar een bed: een bed met wieltjes zodat het uit de ziekenwagen richting patiënt kan gereden worden. Ook staat er een plooistoel met wielen in de ambulance voor als er bijvoorbeeld iemand van de trap moet gerold worden.
En er zijn allerlei materialen in de ziekenwagen aanwezig om de zieke/gekwetste te helpen. We zagen een halskraag en mochten deze ook eens aandoen, we zagen een zuurstofmasker, ... Vraag maar aan jullie kapoen. Ze zullen het met plezier vertellen, want ze waren onder de indruk en luisterden heel aandachtig! 


En dan was er nog het andere groepje waarbij we een rondleiding kregen door een brandweerman. Hij liet ons de verschillende voertuigen zien: de boot van de brandweer met camera's aan de onderkant om te kunnen zien of er iets in het water ligt; de signalisatiewagen van de brandweer om te tonen als de auto's moeten uitwijken of niet meer door mogen door bv een ongeval; de grote bluswagen waar heel veel verschillende brandslangen in zitten (dikke, dunne, langere, kortere,... de slangen om water van een put naar de wagen te brengen aan de linkerkant en de slangen om te blussen aan de rechterkant,...); de materiaalwagen die uitrukt als er extra en grotere materialen nodig zijn; de waterwagen die een heel groot waterreservoir heeft voor als ze ergens zijn waar ze niet voldoende water kunnen nemen (bv een dorpje),...; de kraanwagen met een kraan om dingen te hijsen en de wagen met de lange ladder. Heel veel soorten wagens dus he! 
We keken ook naar de helmen van de brandweermannen. De helmen met de groene streep is voor brandweermannen in opleiding; de helm zonder streep verdienen ze als ze hun diploma hebben en dan is er ook de helm met één zwarte streep. Deze drie brandweermannen zijn de doeners! Dan zijn er nog andere helmen: deze met 2 zwarte strepen, 1 dikke zwarte streep en 2 rode strepen (van de grote baas). Dit zijn de denkers. 

Het was een leuke en zeer leerrijke uitstap! Dankjewel aan de brandweermannen en de ambulancier! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten